Robert Pisár: Plníme sliby, pracujeme pro budoucnost

Úspěšně snižujeme byrokracii

Zjednodušili jsme administrativu, digitalizujeme vše co lze, odstranili jsme překážky, které zvyšovaly náklady poskytovatelů sociálních služeb. Sociální služby mají nyní jednodušší pravidla pro získání dotací.

Těší nás odezva, že od nás politiků i úředníků cítí služby partnerský přístup a také to, že některé služby nebo poskytovatele nezvýhodňujeme.

Důsledně se držíme plánu, který má náš kraj pro rozvoj sociálních služeb schválený, přesto se v roce 2024 podařilo finančně podpořit dalších 21 nových, potřebných služeb. Jsou různorodé, slouží po celém kraji dětem, seniorům, zdravotně postiženým i celým rodinám. 

Odpovědně hospodaříme

Intenzivně spolupracujeme s manažery služeb a vedeme je k tomu, aby sami získávali peníze ze zdrojů, které jsou jim dostupné. Jeden příklad za všechny: na zdravotní péči v pobytových službách, tedy v domovech pro seniory a zdravotně postižené spoluobčany,  přispívají zdravotní pojišťovny. V roce 2020 poslali do našich služeb 95 mil. Kč, ale v roce 2023 už 154 mil. Kč! 

Řešíme i nedokončené resty z minulosti
12 let se nedařilo předchozím koalicím najít řešení pro domov Matyáš v Nejdku a hrozilo jeho uzavření. Náš tým řešení našel a dnes je již polovina rekonstrukce za námi. Na začátku roku 2026 bude tato dosud největší a zatím i nejdražší investice do sociálních služeb v kraji, celkem za cca 500 mil. Kč, hotova. To nejlepší nakonec, na stavbu jsme získali celkem 132 mil. Kč dotací!

Vnímáme dnešní problémy a máme plán pro budoucnost

Jeden ze zásadních problémů obyvatel kraje je nedostupnost bydlení, ale i s tím už lidem pomáháme. Díky krajskému systému podpory bydlení a Nadačnímu fondu Karlovarského kraje, který jsme založili. Nezapomínáme na rodiny s dětmi, podporujeme odbornou pomoc dětem s psychickými problémy. 

Zprovoznili jsme nový systém, který nám poprvé v historii našeho kraje ukazuje data, která popisují nedostupnost lůžek pro seniory. Dosud jsme měli jen odhady, víme, že mnoho lůžek chybí, ale i pro tento problém připravujeme řešení a již máme plán.

Přejít nahoru