Změnu dotáhneme, říká hejtman Petr Kulhánek

Petr Kulhánek jako hejtman řídí v posledních letech Karlovarský kraj.

Je celoživotním sportovcem a běžcem na dlouhé tratě, má za sebou i osmiletou zkušenost z primátorského křesla města Karlovy Vary. Když kandidoval v minulých krajských volbách, jeho hlavním záměrem bylo lepší fungování kraje, aby byl víc slyšet a lépe prosazoval zájmy svých obyvatel. Jak se mu to daří? 

Za ty čtyři roky, co jste hejtmanem, jste navštívil všechny obce v regionu. Mluvil jste s jejich starostkami a starosty o všem, co řeší nebo je trápí. Na to pak navázala i setkání s lidmi v hospodách a restauracích. Jaké dojmy si z nich odnášíte? 

Bylo to pro mě velmi inspirující. Ta bezprostřední zkušenost s atmosférou v obcích, s jejich problémy, ale také s tím, co se tam povedlo vytvořit, je prostě nepřenositelná. Navíc jsem mohl vždy pomoci buď radou, propojením na správné instituce nebo úkolem napsaným v jednom z mých celkem 10 popsaných poznámkových bloků k následnému vyřešení. A že se jich podařilo vyřešit více jak 300 z celkových 400! Ať už šlo o zachování železničního přejezdu v centru Nebanic, úpravu koryta potoka přes Otročín, navádění na dotační tituly pro realizaci potřebných obecních projektů, úpravy jízdních řádů a desítky, vlastně stovky dalších. Často jsme slýchali, že od vzniku krajů se takto o jednotlivé obce nikdo nikdy nezajímal, to skutečně potěšilo. Navíc dvakrát měsíčně probíhaly i pravidelné videokonference se všemi starosty kraje, kde jsem vždy připravil aktuální souhrn zajímavých informací a zároveň sbíral podněty od starostů. Jsem rád, že v podobně pozitivním duchu se nesla i naše setkání v hospodách napříč krajem, kde jsme se i k mému překvapení dočkali spíše pozitivní zpětné vazby, než negací a stížností. Sečteno a podtrženo – potvrzuje se moje zkušenost, že bezprostřední, věcnou a intenzivní komunikaci nic nenahradí.

V podzimních volbách obhajujete pozici hejtmana a chcete pokračovat v práci pro kraj. Ještě vás ta mnohdy velmi konfliktní a vyhrocená atmosféra v politice neotrávila? Jak si od ní čistíte hlavu? 

Mohu říci, že 18 let v politice, z toho 12 v té exekutivní, člověka vyškolí. Zejména zpočátku je obtížné si zachovat odstup, nadhled a chladnou hlavu, ale bez toho by to byla cesta do pekla. Takže jsem se musel naučit předvídavosti, empatii, trpělivosti, nepouštět si vše pod kůži a zejména rozhodovat se s rozvahou a nadhledem bez ohledu na tlak, který je na mne vyvíjen. Určitě mi k tomu pomohla a stále pomáhá i má největší záliba, vytrvalostní dálkový běh. Zvládnutí 100kilometrové trati v horách se mnohdy ukáže jako dobrá škola pro řešení krizové situace bez paniky. I k tomu je potřeba nejen extrémní vytrvalost, ale i celkové mentální nastavení těla a ducha. Třeba od 80. kilometru Beskydské sedmičky už to je z 90 % ryze psychický výkon – nohy už prostě běží jen tak, jak je silná hlava. A to je i odpověď na tuto otázku: nejlepší psychohygienou je pro mě běh, jízda na kole, na běžkách, horské túry, zkrátka jakýkoliv pohyb, který vás drží jak v potřebné fyzické kondici, tak ve vnitřní rovnováze a přináší klid na duši.

Za svou politickou kariéru jste si vyzkoušel být nejen ve vládě, ale i v opozici. Jak vnímáte její roli? A plní ji dobře ta současná, která jde téměř proti všemu? 

Je pravdou, že s takovou mírou agresivity a programové destrukce, jakou uplatňovala opozice v uplynulých letech, jsem se ještě nesetkal. Umím mluvit s každým, umím s ním souhlasit, nesouhlasit, polemizovat, snášet argumenty nebo je naopak poslouchat. Tomu se říká věcná kritika a kultivovaná diskuse. Nikdo mě však ještě nenaučil zacházet se strategicky pečlivě naplánovaným bořením čehokoliv, co se připraví a postaví. Z mého pohledu je tedy důležité oddělit věcnou debatu od smyšlenek, dezinformací a manipulovaných spekulací, držet si svou linku věcné, racionální a argumenty podložené debaty. Přijdou-li návrhy v podobném duchu, probrat je, a je-li to ku prospěchu věci, i je akceptovat. Pokud ale zůstane u lamentace bez obsahu, debatu je třeba ukončit a změnit téma.

Pojďme tedy radši na konkrétní věci. Co se vám za poslední roky povedlo v kraji zlepšit a na čem zrovna pracujete?

Osobně obrovský posun nahoru vnímám u zdravotnictví. Nejrobustnějším balíkem motivačních programů v rámci celé ČR se nám podařilo stabilizovat personální situaci v nemocnicích. Postupně tak snižujeme nedostatek ambulantních lékařů: na lékařských fakultách už dnes studuje 100 nových praktiků a pediatrů, kteří využívají krajský stipendijní program a zavázali se k tomu, že po studiu budou působit minimálně pět let v Karlovarském kraji. Dostavbou chebské nemocnice jsme dokončili její modernizaci na evropský standard, také karlovarská nemocnice prochází velikou expanzí, přibudou moderní pavilony řady zdravotnických oborů včetně tolik žádaného komplexního onkologického centra. Jsou před námi také dvě připravené novostavby škol – Keramka ve Varech a Střední škola živnostenská v Sokolově. K tomu navíc i kompletní modernizace chebské Střední integrované školy. A nemohu nezmínit ani plně rekonstruované Císařské lázně, do kterých jsme oproti původnímu projektu vsadili unikátní koncertní a víceúčelový sál. Císařské lázně už za letošek posbíraly na desítku cen na řadě architektonických soutěžích. Intenzivní krajskou diplomacií jsme dosáhli schválení dostavby D6 od Chebu na státní hranici, aby bylo možné propojení na německou dálniční síť u Marktrewidtz. Je toho opravdu dost.

Jaké máte plány do dalších let, co je třeba ještě udělat? Co pálí kraj nejvíc?

Plánů a připravených projektů je strašně moc. Další stabilizace dostupnosti lékařské péče, zejména praktiků, pediatrů a zubařů. Investice do školství, jak z peněz EU do středních škol, tak i z národních zdrojů do veřejného univerzitního vzdělávání. Dalším prioritním úkolem je dopravní infrastruktura a její obnova a rozšiřování. Čeká nás dokončení schválených evropských projektů k proměně kraje po útlumu těžby uhlí: obnova soustav centrálního vytápění pro 50 tisíc domácností v kraji, Krajské inovační centrum pro nové typy průmyslových odvětví, Centrum lázeňského výzkumu pro zlepšování konkurenceschopnosti našich lázní pod ochranou UNESCO, zvyšování počtu hostů, u průmyslu investorů, a rozšiřování nabídky pracovních míst. Všechny tyto a další aktivity povedou k zastavení úbytku obyvatel. Vzroste zájem lidí v regionu zůstat, když tu vystudují a najdou práci, nebo i zájem lidí se do Karlovarského kraje přestěhovat. Do kraje, který je atraktivním a příjemným místa pro život.

Politika a práce pro lidi je – jak se s oblibou říká – „běh na dlouhou trať“. Jak vy jakožto vytrvalostní běžec vidíte náš kraj za deset let?

Tenhle vytrvalostní závod nikdy nekončí 🙂 Ale za 10 let už můžeme být na pěkné horské prémii. Náš region bude v horní části tabulky indexu kvalitu života, bude tu rovnováha mezi průmyslovým a lázeňským sektorem, vyvážená nabídka pracovních míst pro všechny úrovně kvalifikací. Kraj bude komfortně dopravně dostupný do 60 minut z Prahy, s řadou pravidelných leteckých linek na karlovarské letiště. A bude nejen dopravně dostupný, ale i hladce prostupný s jednou jízdenkou a s navazujícími spoji všech módů dopravy. Bude to kraj s vlastní univerzitou a celkově kvalitním vzděláním, s unikátním přírodním prostředím, dostupnou kvalitní zdravotní péčí i bydlením v atraktivních lokalitách – ať už v městech nebo v obcích v blízkosti Krušných hor či Slavkovského lesa. Bude to kraj plný hrdých a spokojených obyvatel, kteří budou žít v jednom z nejatraktivnějších evropských regionů vzniklého úzkým propojením Karlovarského kraje, Bavorska a Saska.

Přejít nahoru